Bursa
Parçalı Bulutlu
28.8°
tiviPORT

AK PARTİ FABRİKA AYARLARINA DÖNMELİ

2024.04.16 18:18 Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 -

AK PARTİ FABRİKA AYARLARINA DÖNMELİ

AŞAĞIDAN YUKARIYA DEĞİŞİM OLMALI 

SEÇMEN BİZE TOKAT ATTI AMA SİLMEDİ 

AK Parti neden kaybetti (2) 

Yazı dizimizin bugünkü konuğu AK Parti 22.  ve  23. Dönem Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan. Yıldırım Kurucu İlçe Başkanı Mehmet Emin Tutan, 2024 seçim değerlendirmesi yaparak, halkın AK Parti’ye tokat attığını ancak silmediğini belirtti. AK Parti’nin özgürlükleri ve adaleti önceleyen politikalardan uzaklaşıp, bürokratik bir parti kimliğine büründüğünü öne süren Tutan, 2002 ruhuna dönmeleri gerektiğini bunun için de kadroların değişmesi gerektiğini düşünüyor. 

“AK PARTİ SEÇİMLE GİTMEZ ALGISI DEĞİŞTİ” 

Son yerel seçim bize, milli iradenin gerçekten sandığa yansıdığını gösterdi bize.   Türkiye’de iktidar dışarıdan pompalanıyor ve AK Parti seçimle gitmez algıları da yok oldu. Demek ki AK Parti, seçimle CHP’nin gerisine düşebiliyormuş. Bu da bize demokrasimizin işlediğini gösteriyor. 

“İLK KEZ BİR LİDER YENİLGİYİ KABUL ETTİ” 

Bu seçim sonuçları sürpriz miydi?. Benim için sürpriz değildi, öngördüğüm bir sonuçtu. Halk, cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a ve sisteme güvendiğini gösterdi ama 10 ay sonraki seçimde görünen o ki bize bir tokat attı. Böylece CHP,22 yıllık iktidar döneminde ilk kez AK Parti’yi geçti. Bunun çok örnekleri var.  Halk genel seçimde farklı, yerel seçimlerde farklı saiklerle oy verebiliyor. DSP’yi  1999 seçimlerinde birinci parti yapan halk, 2002’de yüzde 2’ye düşürerek yere vurmuştu. Ancak aynı halk AK Parti’ye böyle davranmadı. Tokat attı ve silkelen, kendine gel dedi. Bunu da en iyi anlayan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan, balkon konuşmasında, seçimi kaybettiklerini, seçmenin kendilerine mesaj verdiğini ve bu sonuçtan ders çıkaracaklarını söyledi. Yakın tarihte ilk kez bir lider, seçim yenilgisini kabul etti. 

“SEÇMEN BİZİ SİLİP ATMADI” 

Seçim sonuçların temel nedeninin ekonomi olduğunu ben de kabul ediyorum. Evet emeklilerden, oy alamadık. Gençlerden, kadınlardan yeterli desteği alamadık. Ama 2023 seçimleriyle kıyasladığımızda, seçmenin sandığa gitmediğini de görüyoruz. CHP adayı Mustafa Bozbey, geçen seçimden çok fazla oy almadı ama AK Parti’nin oyları belirgin şekilde düştü. AK Parti seçmeninin önemli bir bölümü sandığa gitmedi, bir kısmı Yeniden Refah Partisi’ne oy verdi. Seçimlerden önce, İl Başkanı Davut Gürkan’ın bilgisi dahilinde, bazı eski milletvekilleri ve ilçe başkanlarıyla birlikte Ankara’ya gidip, genel merkez yöneticileriyle görüştük. Bursa Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin riskli olduğunu anlatıp, ne yapılabileceğiyle ilgili görüşlerimizi ve kaygılarımızı paylaştık. Kaygılarımız maalesef gerçeğe dönüştü. Ben Bozbey’in de bu sonucu beklediğini düşünmüyorum. Tesellimiz, seçmenin bizi silip atmamasıdır. Yani DSP’ye yaptığını bize yapmadı. Seçimlerden ders çıkarmamızı istedi ama başka partiye de gitmedi

“BÜROKRATİK BİR PARTİYE DÖNÜŞTÜK” 

Önümüzdeki 4 yılda CHP’li belediyelerin performansı çok önemli. Onlar ne yapacak, AK Parti olarak biz ne yapacağız? Ders almamız, ders aldığımızı halka göstermemiz gerekir. Ama üzülerek söylüyorum ki halkçı olan havamızı kaybettik. Sanki bürokratik bir parti olduk. Hem yönetim hem milletvekilleri hem de belediye başkanları bakımından bunun sıkıntısını çekiyoruz.  2002’den bu yana hep gündemi belirleyen, geleceğe dair çözümler üreten ve iyi şeylerden bahseden bir partiyken özellikle Gezi olayları ve hain darbe girişimden sonra aman ha diyen bir partiye dönüştük, başkalarının yanlışlarını söyleyerek oy almaya çalıştık. Bu da tabii insanların bize olan bakış açılarını değiştirdi. Araştırmalarda seçmenin yüzde 80’inin en az 1 seçimde AK Parti’ye oy verdiğini gösteriyor. Ama artık bu yüzde 80’nin yarısını kaybettik. Seçimden önce toplantı yaptık. Ben orada, AK Parti’nin oyuna sahip çıkmak istiyorsanız, eski arkadaşlarla, AK Parti seçmenini buluşturun önerisini yaptım. Bunu yapabilirsek, yüzde 80 oy alırız dedim ama seçmeni sandığa getiremedik. 

“BAKANLARDAN İLÇE TEŞKİLATLARINA VARINCAYA DEK DEĞİŞİM OLMALI”

 Bundan sonra neler yapılması gerekir? Partimiz yeniden fabrika ayarlarına dönmeli. Bunun için de öncelikle, adalet, demokrasi ve özgürlükler konusunda 2022 ruhuna geri dönmeliyiz. Kesintisiz adalet anlayışına dönülmeli. Maalesef adalete ve yargıya olan güven geriledi. Ankara’da hakimler var düşüncesi geri gelmeli. Adaletin herkese eşit olduğunu kabul etmemiz gerekir. Güvenlikçi politikalardan vazgeçip, gençlere, kadınlara , halka umut vermemiz gerekir.  “Türkiye’de sıkıntı var ama çözerse yine AK Parti çözer” düşüncesini yeniden getirtmeliyiz. Değişimin sadece Bursa’da değil, Türkiye genelinde de yaşlanması gerekir.  Ben Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarının satır aralarında bunu gördüm. Değişimin yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya olması şart. Kongreler, 2 hatta 3 adaylı da olabilir.  Çok sesli demokrasiyi kendi içimizde yaşarsak, çok daha çabuk toparlanabiliriz. En çok üzüldüğüm nokta, seçimi kaybeden adayların ekonomik zorlukları gerekçe göstermeleri. Peki sizin hiç mi kabahatiniz yok? Kazandığımız Adapazarı’nda, Kocaeli’nde emekli yok muydu, ekonomik zorluklar yok muydu? Benden dolayı değil, ekonomiden dolayı seçim kaybettiğini söyleyenler, üstü kapalı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ı sorumlu tutuyorlar. Tam tersi olsaydı, yani seçimi kazansalardı, Erdoğan’ın kazandığını söyleyecekler miydi? Kongre süreci başlıyor. Ben, bakanlar kurulundan, il ve ilçe teşkilatlarından ve hatta Külliye bürokrasisine kadar bir değişim olması gerektiğini düşünüyorum.