2024.04.23 13:30 Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 -
(ÖZEL HABER)
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, yerel seçim öncesi askıdan indirdiği Kestel Soğuksu İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi yeniden gündemde. Konuyla ilgili Tiviport’a açıklama yapan Kestel eski Belediye Başkanı Önder Tanır, “Soğuksu’daki rant projesine karşı çıktığım için aday gösterilmediğimi düşünüyorum. Burada planlanan sanayi bölgesi 2 bin 200 hektardır. Yani Bursa’daki toplam 17 OSB’nin yarısı kadar bir alanda Kestel’e 5. OSB’yi kurmak istiyorlar. OSB yapılmak istenen bölgenin önemli bir kısmı sulanabilir tarım arazisidir. Tarım topraklarını tahrip edecek, havamızı kirletecek, trafik yükünü arttıracak bu OSB’Yİ Kestel asla kaldırmaz” dedi.
-------------------
“MUAZZAM RANT BİR GRUP SANAYİCİYE AKIYOR”
Kestel Soğuksu kırsalına kurulmak istenen Soğuksu İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi, yeniden gündemde. Tiviport, 5 Şubat tarihinde, “Kestel OSB, başka bahara” başlıklı haberde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan OSB planlarının, yerel seçim nedeniyle rafa kalktığını duyurmuştu. Ancak Kestel eski Belediye Başkanı Önder Tanır, konunun yeniden gündeme alındığını bildirdi. Rant projesi şeklinde nitelendirdiği Soğuksu Yüksek İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’ne karşı çıktığı için eski partisi tarafından aday gösterilmediğini ileri süren Tanır, süreci şöyle özetledi: “TOKİ bu bölgede, sanayi bölgesi olması şartıyla bir grup sanayiciye vekalet veriyor. O bir grup sanayici de kooperatif kuruyor ve TOKİ’den aldığı vekaletle kamulaştırmalara devam ediyor. Böylece bölgede muazzam bir toprak rantı oluşuyor. Oluşan rant devlette kalsa sorun yok. Ancak rant bir grup sanayiciye akıyor.”
5 BİN NÜFUSLU KESTEL BU OSB’Yİ KALDIRMAZ”
Tanır, söz konusu bölgede 2 OSB planlandığının altını çizerek, biri yüksek teknoloji adı altında OSB, diğeri de KOBİ OSB. Bu bölgedeki toplam alan 2 bin 200 hektardır. Bursa’daki 17 OSB’nin toplam alanı 5 bin 100 hektardır. Yani Bursa’daki OSB’lerinin tamamının yaklaşık yarısı kadar bir alanda Kestel’e 5. OSB’yi kurmaya çalışıyorlar. 75 bin nüfuslu Kestel, zaten 4 OSB’yi kaldıramazken, 5. OSB’yi kurma girişimi kabul edilemez. OSB yapılmak istenen bölgenin önemli bir kısmı sulanabilir tarım arazisidir. Tarım topraklarını tahrip edecek, havamızı kirletecek, trafik yükünü arttıracak bu OSB’Yİ Kestel asla kaldırmaz” diye konuştu.
“BURKAY’A ÇEKİNCİLER İLETİLDİ”
Kestel Belediye başkanlığı döneminde, dönemin Bursa Valisi Yakup Canpolat başkanlığında, Bursa milletvekilleri, Bursa Büyükşehir Belediye başkanı, İnegöl Belediye başkanı, BTSO başkanı ve il müdürlerinin de katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı yapıldığını hatırlatan Tanır, şöyle devam etti: “O toplantıda BTSO Başkanı İbrahim Burkay bir sunum yaptı. Burkay, resmi olmayan kağıtlar üzerinden, sanayicinin yeni alanlara ihtiyaç duyduğunu iddia etti. Toplantı sonunda, projenin Bursa adına faydalı olabileceği ancak projenin yerini ve içeriğini, bir grup sanayicinin değil kent dinamiklerinin belirlemesi gerektiği kararı kendisine iletildi.”
“2 YIL İÇİNDE 25 KAT DEĞERLENEN TARLALAR”
Sürecin başından bu yana muazzam bir toprak rantının oluştuğu bilgisini de veren Tanır, “Yaklaşık 2 yıl önce bu bölgede tarla vasfındaki arazilerin dönümü 50 bindi, 2023 başında 1 milyona yükselmişti. Bir de bu toprakların sanayi parseline dönüştüğünü düşünün. Asıl değer artışı o zaman yaşanacak ama daha şimdiden bile köylüden satın alınan toprakların değeri fahiş oranda arttı” dedi.