Bursa
Parçalı Bulutlu
25.6°
tiviPORT

BURSA'DA NÜFUS ARTIYOR, ARAÇ SAYISI ARTIYOR AMA YOLLAR AYNI

2024.07.08 15:26 Son Güncellenme: 2024.07.08 17:16 - KENT GÜNDEMİ

Bursa'da hala seksenli yıllarda yapılan yolları kullanıyoruz. O zamandan bu yana nüfus dört katına çıkmış yeni yapılar boy göstermiş ama bunlar olurken yol yatırımı yapılmamış. Bursa'da alternatif yol sorunu gündemden düşmüyor.

BURSA'DA NÜFUS ARTIYOR, ARAÇ SAYISI ARTIYOR AMA YOLLAR AYNI

BURSA'DA TRAFİK HER ZAMAN TRAJİK

Bursa'nın yıllardır çözülemeyen trafik sorunu vatandaşları çileden çıkarıyor. Şehrin tüm ana alterlerinde özellikle sabah ve akşam saatlerinde yaşanan trafik yoğunluğu nedeniyle insanlar işlerine ve evlerine çok uzun zaman aralığında dönmek zorunda kalıyor. 2007 yılında trafiği rahatlatmak amaçlı yapılan batçıklar bile artık yetersiz.

Bursa'nın kanayan yarası haline gelen trafik sorunu yıllardır çözüme kavuşmadı. Acemler, İzmir Yolu, Mudanya Yolu Bademli kavşağı, Geçit, Ankara yolu, Sırameşeler başta olmak üzere akın ilçelerde de trafik sorununa kesin bir çözüm bulunamamakta. Alternatif yolların yetersizliği nedeniyle trafik yaz kış demeden her mevsim Bursa halkının çilesi olmuş durumda. Araç sayısı her geçen gün artarken alternatif güzergahlar oluşturulmadığı için Bursa trafiği sürücüleri olumsuz etkilemekte.

Araç çok yol yok!

Bursa'da trafiğe kayıtlı araç sayısı 1 milyon 184 bin 926'ya ulaştı. Bursa'daki taşıtların 646 bin 869 adeti otomobil, 209 bin 554 adeti kamyonet, 189 bin 855'i motosiklet, 77 bin 70 adeti traktör, 32 bin 805 adeti kamyon, 17 bin 46 adeti minibüs, 7 bin 917 adeti otobüs, 3 bin 810 adeti ise özel amaçlı taşıtlar oluşturuyor. 2007 yılında Belediye Başkanı Hikmet Şahin şehrin trafik yoğunluğu olan bölgelerine batçık yapmış ancak buda trafik sorununa fayda sağlamamıştı. Şehir merkezine yoğun bir şekilde gelen otomobiller ve toplu taşıma araçları alternatif yol ve yönlenecek ekstra güzergahlar açılmaması nedeniyle kaosa sebebiyet veriyor.

Evinden erken saatte dahi işine yetişmek için yola çıkan vatandaşlar yoğun ve akıcı olmayan trafik nedeniyle sıkıntı yaşamakta. Toplu taşıma araçlarının da genel olarak dolu olması nedeniyle araçlarıyla yollara dökülen vatandaşlar trafik sorunu nedeniyle akşam saatlerinde de evlerine dönerken adeta eziyet yaşıyor.

Çözüm var mı?

Toplu taşıma araçlarının kalabalık olması vatandaşları özel araçlarıyla trafiğe çıkmaya sevk edince ani bir yoğunluk yaşanmakta. İtfaiye ve ambulansların dahi olay yerine ulaşmak için büyük çaba harcadığı Bursa'da belediyelerin trafik sorununa kesin bir çözüm bulamaması sadece vatandaşı bunaltmakta. Bursa'da hiçbir yönetim trafik problemine kesin çözüm getiremezken bu durumdan zararlı çıkan sadece vatandaşlar oluyor

Bursa uzun yıllardan beri trafik sorununu gündemden düşüremedi

Bursa 3 milyon 214 bin 571'lik nüfusu ile Türkiye'nin dördüncü büyükşehri ancak trafik sorunu, nüfus ile artmaya devam ediyor. Bursa'dan İstanbul'a gittiğimiz süre içinde,Nilüfer'den Kestel'e ulaşmak neredeyse aynı süreye denk geliyor. Şehrin doğu-batı aksını kullanan vatandaşların alternatif güzergah seçeneği oldukça az. Bursa'ya yeni yollar yapılması, bunun için ise istimlakların gerçekleşmesi gerektiyor. Bu çözüm oldukça maliyetli ama mevcut planlama bu seçenekten başka çare bırakmıyor. Şehir planlanırken yapılan hatalar domino taşı etkisi göstermiş ve bugünlere kadar gelmiş.

Belli bir yere kadar Ankara yolu diğer tarafı İzmir yolu olarak adlandırılan tek bir cadde ve Kuzeyi ise İstanbul yolu(Yalova yolu) olarak bildiğimiz ancak güney'i Uludağ ile son bulan ikinci cadde dışında başka cadde yok. Ve maalesef dönemin başkanları tarafından yapılan, yerin üstünden geçen bir Bursaray projesi, mevcut caddelerin alanını kısıtlamış durumda. Birde yola sıfır yapılan yapılar yolun genişlemesini bırakın yayalara bile yürüyüş alanı bırakmamış. Kabaca böyle tarif etmek mümkün Bursa'da ulaşım durumunu.

Bu tabloya birde toplu ulaşımı ve özellikle Ankara yolunda yolcu almak için sağdan sağdan yavaş giden dolmuşlarıda karsak içinden çıkılmaz bir hale dönüşüyor Bursa trafiği.

Bugünkü trafik iyileştirilmiş hali

2000'li yıllardan önce şehir içinde bulunan kavşaklar trafiği tamamen kilitlerken, adım başı bulunan trafik lambaları ile bir yerden bir yere gitmek tam bir işkenceydi. Şehirler arası yolcu otobüslerinin bile şehir merkezinden geçtiği yıllardan bahsediyoruz. Hatta otobüs terminalinin şehir merkezinde bulunduğu yıllar.

Bu durum aslında Bursa'nın büyümesini öngöremeyen bir siyasi bakışın eseri olarak bakmak lazım. Modern şehircilik tarihinin en ünlü figürlerinden İtalyan mimar ve şehir plancısı Luigi Piccinato, 1958-60 yılları arasında Bursa şehri üzerinde de çalışmış, bu çalışma sonucunda, o dönemde yerel ve merkezi yönetim birimleri tarafından da onaylanan bir Bursa Nazım Imar Planı ortaya çıkmıştı. Ancak bu çalışmaların bir kısmı uygulanmış ama büyük bir kısmı hayata geçememişti. Bunlardan bir örneği ise şuan bulunan Bursa Organize Sanayi Bölgesi projesi. İtalyan mimar bu projenin yerini belirlerken hemen yakınına konutları planlamış ve Piccinato'nun burdaki amacı ise sanayi bölgelerinde çalışan insanların bölgenin yakınında yapılacak toplu konutlarda ikamet etmesi ve böylelikle şehir trafiğinde yoğunluğun yaşanması engellenecekti. İşte byle bir strateji uygulanmaya çalışılmış oyıllarda ancak bu planlama maalesef yarıda kalmış.

Sonra ise plansızlık almış başını gitmiş ve göreve gelen belediye başkanları ise mevcut durumu iyileştirme çalışmaları yapmaktan başka çareleri olamamış. Bu iyileştirme çalışmalarında en radikal çzöümü dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin gerçekleştirmişti. Şahin bugün kullanılan bat-çık olarak tabir edilen kavşakları hizmete sokmuş ve şehrin doğusundan batısına hiç durmadan ilerleyecek bir ulaşım projesini hayata geçirmişti. Bu çalışmalar o yıllar için ulaşımda bir can suyu olmuştu ancak nüfus hala artmaktaydı. Hikmet Şahin dönemi aslında ulaşım sorununa odaklı bir dönem olarak kabul edebiliriz.

Recep Altepe dönemi ise tarihi projelerin restarasyonu ile geçti.

Altepe dönemi ile ulaşım çalışmaları biraz daha yavaşladı ve bu dönem tarihi mekanların restarasyonu ile geçti. Altepe, bazı bölgelerde kısmen kamulaştırma çalışmaları yaparak mevcut yolların genişletilmesi ve yeni bağlantı yolları açarak biraz olsun katkıda bulunmaya çalıştı.

Alinur Aktaş ise devraldığı Belediye'nin borçlarını ödemenin yanında, akıllı kavşaklar ile mevcut trafiğin daha akıcı hale gelmesini sağladı.

Ama bütün bunlkar yinede yetersizdi çünkü geçmişte planlanamayan şehir bugün içinden çıkılamaz hale dönüşen ulaşım sorununun tek kaynağı olarak gösteriliyor.

Mevcut durum ise son derece sıkıntılı bir hal aldı. Artık ambulanslar bile acil müdahalelere gidemez durumda. Adım adım giden trafik hem ekonomiye zarar hemde zaman kaybına neden oluyor.

Her seçim öncesi adayların en büyük vaadi trafik sorununu çözmek ve bununla ilgili PR çalışmaları yapmak. Ancak Bursa şartları buna izin verniyor.

Bursalı her trafiğe çıktığında şu soruyu soruyor.

Ne olacak Bursa trafiğinin hali?