2024.11.25 13:05 Son Güncellenme: 2024.11.26 14:23 - YAZI İŞLERİ
Bursa'da yapılması planlanan otoyol projesi güzergahı tartışma yarattı.
Geçtiğimiz aylarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İstanbul-İzmir otoyolunun artık Bursa'nın şehir merkezinde kalan çevre yolundan geçmeyeceğini belirterek, "40 kilometre civarında yeni bir otoyol yapacağız." şeklinde açıklama yapmıştı.
AK Partili Belediye Başkanı Alinur Aktaş döneminde Bursa Büyükşehir Belediyesi BURULAŞ Genel Müdürü olarak görev yapan Levent Fidansoy son yaptığı paylaşımda yapılacak otoyol ile ilgili ""Tabi binlerce ağaç katlederek verimli tarım arazilerini kullanarak" dedi
Otoyol planı ile Aksungur , Çağlayan arazilerinde binlerce zeytin, armut, şeftali , incir ağacının katledileceği iddia edilmekte.
Levent Fidansoy'un sosyal medya paylaşımı şöyle;
"İstanbul - izmir otoyolundan ovaakçada ücretsiz yola çıkıp, Karacabey yolu başı Muratlı da yeniden ücretli yola giriliyor.Bu kısım aynı zamanda Bursa çevre yolunun bir parçasıdır.
Şimdi bu ücretsiz kısmın batısına ücretli bypass yol yapılacakmış. Tabi binlerce ağaç katlederek verimli tarım arazilerini kullanarak, büyük ihtimal mevcut otoban firmasına geçiş garantili ihale edilecek.
Konuyu değerlendirirsek:
1-Gerek yok, mevcut yeterli, yoğunluk sorunu ücretsiz bölümün giriş çıkışlarında var, kamyonlar halen eski yolu tercih ediyor. Bursa-Gemlik arası kamyonlar otoyola zorlanırsa sorun kalmaz.
2-ist-ege arası 20km(+/-) ücretsiz bölüm ücretli olacak. Daha pahalı seyahat edilecek.
3-Bursaya transit geçişlerden girişler azalacak. Ekonomiye, esnafa olumsuz etkisi olacak.
4-Buraya yapılacak yatırımdan daha az miktar harcanarak Bursa şehir içi sorunları çözülür(Hamitler tüneli, Acemler/orhaneli kavşagı/yakın çevre yolu viadükleri, güney yolu, Atatürk cd tüneli, yakın çevre yolu bağlantıları, metro kayapa uzantısı) hatta kuzey metrosu.(yap işlet olacak savunmasına karşı, geçiş garantisi ve ücret farkı ödeyerek kendin yaptan daha pahalıya gelmeyecek mi?)
5-Bu yol paralı olacağından kamyonlar ve özel araçların çoğu gene mevcut ücretsiz bölümü kullanacak, trafikte azalma olmayacak, geçiş garantisi tutmayacagından devlet ek para ödemek zorunda kalacak.
Yoğun çıkış olan osb, dosab,nosab ve diğer doğu ve batı sanayi bölgeleri mevcut yolu kullanmaya, lokasyonları gereği devam edecekler"