tiviPORT

Bursa’nın en büyük 3. Firması UEDAŞ’ta sefalet ücretine emekçilerden yanıt:İş bırakma eylemi!

2024.01.29 16:09 Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 -

Bursa’nın en büyük 3. Firması UEDAŞ’ta sefalet ücretine emekçilerden yanıt:İş bırakma eylemi!

UEDAŞ’ta görev yapan emekçiler asgari ücretin altında maaş alıyor. Maaşlarının asgari ücret seviyesi altında kaldığı gerekçesiyle bin 700 işçi iş durdurma eylemlerine başladıklarını duyurdu. 40,9 milyarlık cirosuyla Bursa’nın en büyük 3. firması olan UEDAŞ’ın, işçilerine reva gördüğü ücret, tepkiyle karşılandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Enerji-Sen Güney Marmara Şubesi Avukatı Uğur Güler, toplu iş sözleşmesinin hakem heyeti kararı sonucunda şekillendiğini, ancak enflasyon yükselişi sebebiyle  çalışanların alacağı maaşların asgari ücret seviyesi altında kaldığı söyledi.

4 İLDE İŞ DURDURMA KARARI

UEDAŞ çalışanları  yeni yıl aylık maaşlarına  yapılacak zam çalışmalarında  sona gelindiği halde, hala bir  anlaşma sağlanamadığını belirttiler. Bunun üzerine anlaşma sağlanamadığı için Enerji-Sen'e bağlı çalışanlar dört ilde  iş durdurarak yeni zam kararını beklemeye başladılar. 
Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'da iş durduran işçiler, tatmin edici bir açıklama gelmemesi durumunda iş durdurmaya devam edeceklerini duyurdu. İşçiler, şirket yetkilileriyle görüşmek için UEDAŞ'ın Bursa'daki Bölge Müdürlüğü önünde buluşma kararı aldı.

GERÇEKÇİ ZAM TALEBİ

İşçiler, son dönemde belediye işçileriyle metal işçilerinin imzaladığı sözleşmeleri işaret ederek, maaşlarında zam talep etti. Avukat Güler, işçilerin asgari ücrete katlanamayacağını belirterek, şirketle yapılan görüşmede, hiçbir işçinin asgari ücrete çalışmayacağının söylendiğini aktardı. Güler, şirketin CEO'sunun avukatıyla görüşmeler yapıldığını, bu görüşmenin aslında ek protokol için olduğunu, bugün maaşla ilgili bir karar çıkması beklediğini ifade etti.

"MEVCUT ÜCRETLER KABUL EDİLEMEZ"

İşveren ile Enerji-Sen arasında yapılan sözleşmeye göre üçüncü altı ay için işçilere yüzde 20 zam yapılması gerekiyor. Ancak bu oran, işçi ücretlerinin asgari ücretin altında kalması anlamına geliyor. Avukat Güler de kanunen ek protokolün zorunlu hale geldiğini belirterek, enerji sektöründe yapılan işin niteliği, kalifiye eleman yeterliliği ve iş kazaları riski göz önüne alındığında mevcut ücretlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.