Bursa
Parçalı Bulutlu
20.3°
tiviPORT

"DAYAK YİYORUZ, HASTA BAKAMIYORUZ"

2024.08.01 15:39 Son Güncellenme: 2024.08.02 11:03 - ÖZEL HABER

Bursa Tabip Odası Başkanı Doktor Kadir Binbaş sağlık sektöründe yaşanan olumsuzlukların hem hastaları hem de hekimleri zor durumda bıraktığını söyledi. İş yükünün çok fazla olduğunu ve 5 dakikada hasta bakmanın hiçbir sonuca hekimi ulaştırmadığını ifade eden Binbaş: "Aile hekimleri ruhsatsız ve bakımsız ve depreme dayanıksız binalarda hizmet veriyor. Hastanelerde personel yetersiz kaliteli sağlık eğitimi ise tıp alanında verilmiyor." dedi.

"DAYAK YİYORUZ, HASTA BAKAMIYORUZ"

Türkiye'den son yıllarda 2500 doktorun Türkiye'den yabancı ülkelere gittiğini ifade eden Bursa Tabip Odası Başkanı Doktor Kadir Binbaş: "Bunun anlamı 15 Tıp Fakültesi personelinin yok olması demek. Doktorlar şiddet görmekten, aşırı iş yükünden, hastalarıyla 5 dakika sınırlaması olduğu için verimli hizmet verememekten bıkmış durumda. 2024 yılı sonuna kadar 1 milyar insan poliklinik hizmeti alacak. Günde bir doktor 60-100 hasta bakmak durumunda kalıyor." diye konuştu.

Gereksiz ilaç ve malzeme tüketimi var

Bursa Tabip Odası Başkanı Doktor Kadir Binbaş Günde 100 hasta bakan bir hekimin kesinlikle başarılı olmasının mümkün olmadığını ifade etti. Hastaların muayene olduklarında bir bedel ödedikleri ayrıca kullanılan malzemelerin dahi ekonomik olarak ciddi rakamlara nal olduğunu ifade eden Binbaş sağlık sisteminin içler acısı bir hal aldığını ifade etti.

Fiziki koşullar ve vergiler hekimleri yıpratıyor

Hekimlerin almış oldukları maaşların yeterli olmadığına değinen Bursa Tabip Odası Başkanı Doktor Kadir Binbaş sağlık sektöründeki sıkıntıları şöyle anlattı:

"Hekim olarak çok büyük sıkıntılarla iş yapmaya çalışıyoruz. Şiddet, cinayete varan saldırılar bizim tüm motivasyonumuzu bitiriyor. İşin acıyı hasta bakalım derken dayak yiyip oturuyoruz. Günde 100 hasta bakmak çok kolay bir olay değil. İş yükümüz çok fazla. Hastalarımız muayene süresi 5 dakika ile sınırlı olduğu için sadece mükerrer muayene oluyorlar. Bunun dahi parasal bir karşılığı var. Ülkemizde inanılmaz gereksiz ilaç tüketimi var. Gereksiz ilaç tüketimi var. Bunun yanında aile hekimlerinin sağlık hizmeti vermeye çalıştığı binalar çok sağlıksız. Depreme dayanıksız, eski ve kötü yapılar içinde sağlık hizmeti veriyoruz. Sağlığın gidişatı içler acısı. Bu ortamların sağlıksız olduğunu Sağlık Bakanı dahi kabul ediyor ama yapılan bir şey maalesef yok.

Şirketlerden çok vergi veriyoruz, eğitim kalitesi bitik

Bir doktorun uzman olarak yetişmesi ve tam anlamıyla para kazanabilmesi için 13 yıl gerekiyor. Hekim olmak çok ama çok meşakkatli bir meslek. Biz ocak ayında maaş aldığımız gibi %32 vergi ödüyoruz. Bir hekim ortalama 60 bin lira maaş almakta. Koca şirketler vergi vermezken hekimlerden ciddi vergiler alınmakta.

Eğitime gelince şunu söylemek gerekir; ülkemizde 200 Tıp Fakültesi var neredeyse her ilde 3 fakülte. Her yıl 17 bin mezun veriyoruz ama kimse çocuk cerrahisi yada daha detaylı bir bölüm istemiyor. Genelde dermatoloji tercih ettikleri için diğer kadrolar boş kalıyor ve iş yükü artıyor. Bazı fakültelerde hoca yok ama asistanlar iş yapmaya çalışıyor. Sonuç olarak ülkemizde sağlık sistemi çöküş yaşamakta. Bursa yerelinde de durum maalesef aynı. Bursa'da ki sağlık krizi Türkiye'nin bir anlamda yansıması."