tiviPORT

Deprem için ne tedbir nede bir çalışma var

2024.06.17 19:34 Son Güncellenme: 2024.07.02 19:59 - GÜNCEL

Bilim insanları olası bir depremde Gemlik'in tamamen yıkılıp yaşanmaz hale geleceğine dair fikir beyan ederken, bu bölge için deprem eylem planı yapılmaması vatandaşları da endişelendiriyor. Gemlik'in yanı sıra Küçük Kumla'da her yıl yazlıkçılar bölgeye akın ederken konutların eski ve sağlam olmaması yöre insanını da korkutmakta.

Deprem için ne tedbir nede bir çalışma var

Gemlik ve Kumla'da taş taş üstünde kalmaz!

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür her fırsatta yetkilileri özellikle Gemlik için uyarırken yaptığı sosyal medya paylaşımlarıyla da dikkat çekmekte. Gemlik'in olası bir depreme dayanamayacağını ifade eden Naci Görür hem yetkilileri hem de vatandaşları uyardı, Görür şunları ifade etti:

"Bu fay İznik ve Geyve Fayının devamı. Kuzey Anadolu Fayının Güney Kolunu oluşturuyor. Yapılan bazı çalışmalara göre 1999 depremlerinden sonra güney kolun enerjisi belirli bir miktar boşaltıldı. Ama buna rağmen Gemlik kesinlikle 7 ve üstü bir depreme dayanamaz. Hem fayın üzerinde hem de kötü bir zemin üzerinde. Gemlik'te yeni imar ve iskân verilmemeli ve yapılar çevresindeki yüksek alanlara kaydırılarak özel inşaat ve mimari tekniklerle yapılmalıdır."

1999 Sonrası ne yapıldı?

1999'da yaşanan depren sonrası Gemlik ve mahalleleri için deprem ile ilgili hiçbir çalışma yapılmazken yaz aylarında nüfusu 2-3 kat artan Küçük Kumla'da deprem olduğu taktirde can kaybının da çok fazla olacağı ifade edildi. Gemlik ve mahallelerinde deprem ve ölüm korkusuyla yaşayan insanlar uyarı dışında hiçbir çalışma yapılmaması konusunda da şikayetçi.

1855'tebüyük yıkım olmuştu

28 Şubat 1855'te, resmî olarak kaydedilen büyüklüğü 7,5 olan Mustafakemalpaşa, Bursa merkezli bir deprem gerçekleşti. Deprem, bütün Bursa'da ve diğer komşu şehirlerde şiddetli yıkıma sebep oldu.[3] 300 kişi öldü ve binlerce ev ve işyeri harabe oldu ve bazı tarihsel anıtlar ve camileri de içeren yapılar çöktü. Daha sonra yangın şehir içinde yayıldı ve toplam ölü sayısını artırdı.

11 Nisan 1855, 28 Şubat depreminin bir artçı şoku resmi olarak 7,0 büyüklüğünde kaydedildi. Bu artçı şok Gemlik'ten Mudanya'ya kadar olan bölgeyi etkiledi. 1.300 kişi öldü.[5] Bursalı Gökmenzade Hacı Çelebi, Osmanlı Türkçesi ile yazdığı İşaretnüma adlı eserinde bu ve Bursa bölgesinde yaşanmış diğer depremleri aktarır.