Bursa
Çok Bulutlu
20.8°
tiviPORT

GERİLİM ARTIYOR! BURSA'YA KRİTİK UYARI...

2025.03.03 13:52 Son Güncellenme: 2025.03.04 09:49 - KENT GÜNDEMİ

Doç. Dr. Bülent Özmen Türkiye'nin deprem bakımından en tehlikeli 2 bölgesini 'Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizinden geçip Ege Denizine doğru uzanan kısmı ve en doğu ucu' ve 'Erzincan Bingöl'e kadar giden Yedisu segmenti olarak bilinen ucu' olarak açıkladı. Türkiye'nin her noktasının deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Özmen Bursa ve Ankara konusunda ise kritik uyarılarda bulundu.

GERİLİM ARTIYOR! BURSA'YA KRİTİK UYARI...

Doç. Dr. Bülent Özmen Türkiye'de deprem olasılığı yüksek kentleri açıkladı. Marmara Bölgesi'nde biriken gerilime dikkat çeken Özmen İstanbul için 7 ve üzeri deprem uyarısı yaptı.

Özmen, Bursa'da uzun süredir büyük deprem yaşanmadığını belirtti, Ankara için ise deprem tehlikesinin sanılandan fazla olduğunu ifade etti.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, Doç. Dr. Bülent Özmen Türkiye'nin deprem bakımından en tehlikeli 2 bölgesini 'Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizinden geçip Ege Denizine doğru uzanan kısmı ve en doğu ucu' ve 'Erzincan Bingöl'e kadar giden Yedisu segmenti olarak bilinen ucu' olarak açıkladı. Türkiye'nin her noktasının deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Özmen Bursa ve Ankara konusunda ise kritik uyarılarda bulundu. Bursa'da yıllardır büyük deprem olmamasının tehlikeyi artırdığına dikkat çeken Özmen, Ankara'nın da sanılanın aksine deprem bakımından masum olmadığını vurguladı.

Türkiye'de kaç tane diri fay var?

Türkiye'de her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında, Deprem Haftası dolayısıyla Türkiye'nin deprem gerçeği masaya yatırılıyor. Sputnik Türkiye'ye konuşan Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen Türkiye'de bine yakın fayın olduğunu belirtti:

"MTA 2012 yılında diri fay haritasını yayınladı. Bu haritadan sonra sadece 6 Şubat Depremi oldu ya orada kırılan fay hatların üzerine güncelleme yaptı. Kırılan fayları göstermek adına. Onun haricinde güncelleme yapılmadı. Diri fay ile ilgili çalışmalar MTA AFAD ve üniversiteler tarafından sürekli yapılıyor. Haritalara henüz resmi olarak yansıtılmadı. Yeni faylar da keşfedilmiş durumda. Örnekle, 1992 yılında MTA ilk kez yayınlamıştı diri fay haritasını ve 135 taneydi diri fay. 2012 yılında sayının 500'ün üzerinde olduğu ifade edildi. Bize yakın deprem potansiyeli olan fayları da eklersek sayı bine yaklaşıyor. İlerleyen yıllarda sayı artacaktır."

Deprem riski ve deprem tehlikesi farklı mı?

Doç. Dr. Özmen, deprem konusunda tehlike ve risk kavramlarının yanlış anlaşıldığına dikkat çekti ve farkı şu şekilde açıkladı:

"Tehlike ve risk kavramı farklı. Tehlike olma olasılığı olan depremlerdir. Bu tehlike gerçekleştiği an deprem olduğu zamanki çalışmalara da risk çalışması diyoruz."

Türkiye'de en tehlikeli deprem bölgesi neresi?

Özmen, Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara ucuna vurgu yaptı ve "Kuzey Anadolu Fayı Erzincan'dan Marmara Denizi içine kadar olan kısmı kırıldı. Deprem olasılığı düşük. Ama Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizinden geçip Ege Denizine doğru uzanan kısmı ve en doğu ucu ve Erzincan Bingöl'e kadar giden Yedisu segmenti olarak bilinen doğu ve batı ucu sismik boşluk olarak görülmekte. Deprem olma olasılığı yüksek. Marmara Denizi'nin hem kuzey hem güneyinden KAF kollara ayrılıyor, kuzeydeki kol için durum bu. Gemlik Körfezi'nde de kırılmayı bekleyen faylar var. Ege'de Çanakkale'de Ege Denizi'nde çok sayıda bölgesi deprem bekleniyor, zamanı bilemiyoruz ama tamamına yakını tehlikeli" dedi.

Bursa'da büyük deprem olur mu?

Doç. Dr. Özmen, Bursa'da uzun yıllardır büyük ölçekli deprem olmadığına dikkat çekti ve "Bursa'da da çok uzun yıllardır deprem olmadı, yeni diri faylar ortaya çıktı. Bu da tehlikeyi artırıyor" diyerek bölgeyi uyardı.

İstanbul'da büyük deprem endişesi: '6 Şubat depremlerinde görülen kaybın 4-5 katı kayıpla yüz yüze kalırız'

Deprem denilince akla gelen ilk şehir ise şüphesiz İstanbul. Senelerdir olası İstanbul depremi için uyarılar yapılır ve önlem artırılmaya çalışılır.

"İstanbul'da en son 1766 yılında büyük deprem olmuş. 258 yıldır büyük deprem yok, gerilim birikti. Tehlike açısından. Risk açısından da Marmara Denizi içinde olabilecek deprem Marmara Denizine kıyısı olan 7 ili hatta komşu iller dahil 11 ili etkiler. Türkiye nüfusunun 30 milyonu yaşıyor sanayi burada. Üretimin en fazla olduğu yer burası. Bir de 6 Şubat asrın felaketini yaşadık. 11 il etkilenmişti, 14 milyon nüfus vardı. Marmara'daki bina nüfus sayısını, fabrikaları göz önüne alınca ekonomik kayıp, bina can kaybı açısından yeterli önlem almazsak 6 Şubat depremlerinde görülen kaybın 4-5 katı kayıpla yüz yüze kalırız."

'İstanbul'da 7'den büyük deprem olasılığı yüksek'

Kumburgaz segmenti ve Adalar segmenti var Sivrice açıklarından Adalar'a uzanan, iki segmenti var. Ayrı ayrı kırılma ihtimali de var bir arada olma ihtimali de var. 6 Şubat gibi. ayrı ayrı da kırılsa 7'den büyük deprem üretmen potansiyeli büyük. Büyüklüğünü net diyemeyiz ama uzun zamandır deprem olmadığı için 7'den büyük deprem üretme potansiyeli büyük. 1766'da mayıs ve ağustos ayında 7'den büyük deprem meydana gelmiş. Demek ki bu fayın sicilinde var. 7'den fazla olma olasılığı var demek.