2024.05.30 15:12 Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 -
‘’Kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat’’
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Melike Baysal Tiviport'a verdiği özel röportajda isyan etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak yaptığı "Yakala-kısırlaştır-sal" metodu işe yaramadı" açıklaması yaparken Oda Başkanı ve Konsey üyesi olan Baysal ‘’Kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat’’dedi
Ayrıca yeni seçilen belediye başkanlarına seslenerek “Sahipsiz hayvanlar için bakımevleri, kadro ve ekipmanlar acilen tamamlanmalı.” uyarıda bulundu.
BARINAKLARA GENEL BAKIŞ AÇINIZ NEDİR?
Sahipsiz hayvanlar için, kısırlaştırıldıkları, -ihtiyaçları varsa- tedavi edildikleri yer kanunda da geçtiği adıyla ‘’geçici bakımevi’’ olarak kullanılmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi, kanun hayvanların hayatlarının sonuna kadar bir yere kapatılmasını zaten engellemektedir. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün tüm dünyada yapılan çalışmalardan derlediği ve dünyaya sunduğu öneri ‘’kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat’’ şeklindedir.
Bu durum Türkiye’de 2024 yılında çıkan 5199 sayılı kanunla yasalaştı ancak benimsenmedi ve uygulanmadı, uygulamayanlar denetlenmedi ve ceza almadı. Sokaklara köpeklerini terk edenler, kaçak üretimler, kırsalda kısırlaştırma yapılmaması gibi nedenler de eklenince popülasyon iyice arttı ve bu konu sadece bugünün konusuymuş gibi düşünülmeye ve çözüm bulmaya çalışılıyor.
2004 yılından itibaren 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu gereği, yerel yönetimler ve İl Özel İdare’ler görevini yapsaydı asla bugün bu sorunumuz olmazdı. Araştırdığımda, İl Özel İdare ve kısırlaştırma konusunda sadece bir haber karşıma çıkıyor yani İl Özel İdare’ler bu konuda hiç çalışmadı.
Büyükşehir olmayan illerde hala sorumlulukları var İl Özel İdarelerin ve hala çalışmıyorlar.
YEREL YÖNETİMLER BU KONUDA GÖREVLERİNİ TAM OLARAK YERİNE GETİRMİŞ OLSALARDI BUGÜN TARTIŞTIĞIMIZ KONULAR GÜNDEMDE OLUR MUYDU?
5199 sayılı yasanın 2021 yılı Temmuz ayında gerçekleşen revizyonunda ‘’Büyükşehirler ve nüfusu 75 bini geçen belediyeler 2022 yılının 31 Aralık tarihine kadar, nüfusu 25 binin üstündeki belediyelerde ise 2024 yılının 31 Aralık tarihine kadar belediyeler geçici bakımevlerini kurmakla yükümlüdür’’ der.
Ancak bu maddeye muhalefet eden çok fazla belediye vardır, bunların araştırılması gerekir ilgili Bakanlıklar tarafından. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve gelen belediye başkanları ve yönetiminin de mutlaka kanunu iyi okumaları ve değerlendirmeleri gerekir.
Çünkü Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve veteriner hekim odaları olarak sürecin takipçisi olacağız.
BURSA'DA Kİ BARINAKLAR HAKKINDA NELER SÖYLEYEBİLİRSİNİZ (Temizlik,hijyen,beslenme,tedavi)
"Bursa’da geçici bakımevini kuran belediyeler olduğu gibi kurmayanlar da var ve çoğunlukta. Kurmayanların, düzenli çalışanların bölgelerine sokaklardan topladıkları köpekleri atarak hem etik ihlali yapıyorlar hem suç işliyorlar. Özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi ve dağ ilçeleri büyük sorundu, Büyükşehir’in geçici bakımevinin koşulları hayvanlar için de veteriner hekimler ve yardımcı personel için de çok kötüydü, seçimden birkaç hafta önce yeni bir yerin açılışı yapıldı. Umarım 31 Mart yerel seçimlerinden sonraki süreçte yönetime gelen başkanlar 31 Mart öncesinden farklı davranırlar."
Düzenlemeye ilişkin beyin fırtınası sürerken sorun Avrupa'nın da gündemine de taşındı. Türkiye'ye her yıl milyonlarca turist gönderen ülkeler, seyahat tavsiyelerine kuduz vakalarını da ekledi. Önümüzdeki günlerde Mecliste tartışmaya açılacak olan konunun Tiviport olarak biz de takipçisi olacağız.