2025.02.11 13:33 Son Güncellenme: 2025.02.12 02:04 - KENT GÜNDEMİ
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı," Denize attığımız atıklar durmadan ,müsilajdan kurtuluşumuz yok" dedi
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorunu ile ilgili çarpıcı açıklama paylaştı.
Prof. Sarı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,
'Marmara Bölgesi'nde Havaların Soğuk Gitmesi Müsilaj Oluşumunu Engeller mi Engellemez. Havaların soğuk gitmesi, fırtına, denizin yüzey bölgesinde ve sığ kıyısal alanda sınırlı bir etkiye sahiptir. Müsilaj denizin yüzeyden itibaren 30 m derinliğine kadar etkili. Dalgalar, ancak ilk 1-2 m derinlikte biriken müsilajı dağıtabilir. Derinlerde müsilaj oluşumunu azaltmaz.
Tam tersine kıyısal alanı sürekli karıştıran dalgalar, o bölgelerde birikmiş besin elementlerinin denize karışmasını sağlayarak müsilaj oluşumunu artırabilir. Az da olsa inen yağış, karasal alandaki besin elementlerinin denize taşınmasını sağlar.
Yani müsilaj oluşumu, kısa süreli meteorolojik olaylardan çok etkilenmez. Denize boca ettiğimiz atıklar durmadan müsilajdan kurtuluşumuz yok Lütfen bunu kabul edelim. Ne denize oksijen vererek, ne bakteri ilave ederek, ne ölü taklidi yaparak müsilajdan kurtuluruz.
Ancak müsilajın nedenlerini ortadan kaldırdığımız zaman müsilajsız günlere ulaşabiliriz. Zira müsilaj bir sonuç. Neden olan etkileri azaltmadan sonucun değişmesini bekleyemeyiz.
Merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum ve tüm bireyler olarak işbirliği yaparak müsilaj felaketinden kurtulabiliriz" ifadelerini kullandı.