tiviPORT

SOĞUKSU SANAYİ BÖLGESİ YİNE GÜNDEMDE. ÖNEMLİ SORULAR VAR!

2024.09.29 15:14 Son Güncellenme: 2024.09.29 19:48 - KENT GÜNDEMİ

Bursa'da tartışmalı konu başlıklarından biri de Kestel'de yapılması planlanan İleri teknoloji adı altında kurulacak sanayi bölgesi. BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın yeni sanayi bölgesi oluşturma ısrarı ise Bursa'da tartışma yarattı. Ancak mevcut sanayi bölgelerinde doluluk oranlarının yüzde 65 olduğu iddia ediliyor. Peki bu durumda yeni bir sanayi bölgesi ihtiyacı var mı? Neden bu bölge için ısrar ediliyor? Buradan kimler yer sahibi olacak? bu merak konusu.

SOĞUKSU SANAYİ BÖLGESİ YİNE GÜNDEMDE. ÖNEMLİ SORULAR VAR!

Bursa'da yeni bir tartışma konusu gündemde ve sanayi bölgelerine doymuş bir Bursa'ya yeni sanayi bölgesi açmak için ısrar eden bir BTSO yönetimi.

BURSA'DA KAÇ OSB VAR?

Bursa'da 5 bin 163 hektar alanda 17 OSB bulunuyor. 200 bine yakın kişinin istihdam edildiği OSB'lerde toplam 2 bin 38 firma faaliyet gösterirken 769 firma ile tekstil ilk sırada, 262 firma ile otomotiv endüstrisi ikinci, 172 firma ile metal sektörü yer alıyor. Toplam doluluk oranları yüzde 65 olduğu iddia ediliyor. Bursa'da yeni sanayi alanları ihtiyacı olup olmadığı konusu sanayicileri de ikiye bölmüş durumda.

ÜRETİM YAPAN HER SANAYİCİ YER SAHİBİ OLABİLİYOR MU?

Bursa'da yaşanan bu tartışmanın en önemli sorularından biri de şu;

''Üretim yapan her sanayici yeni açılan sanayi bölgelerinden yer alabiliyor mu, yoksa hep aynı isimler mi yerleri topluyor?''

Bu sorunun cevabı çok önemli. Çünkü üretim yapan, ihracaat yapan ve ülkeye katma değer veren bir çok sanayici bir çok sanayici fahiş yer fiyatlarından dolayı, ya kirada ya da Bursa dışına taşınmak zorunda kalıyor. Hatta bu durum kaçak yapılaşmaya bile neden oluyor çünkü mevcut sanayi bölgelerinde ya da yeni açılan sanayi bölgelerinde yer almaya güçleri yetmiyor.

Çoğunluk sayıda olan bu sanayiciler üretim alanları tercihinde, kaçak yapılmış binaları bile tercih etmek zorunda kalıyor.

Bu yaklaşım da Bursa'da kaçak yapıların artmasına neden olabiliyor.

SORULAR VE SORULAR!

Peki yeni açılacak sanayi bölgeleri nasıl belirleniyor?

Bu bölgeler ile ilgili kararı kimler veriyor?

Belirlenen bölgelerden kimlerin haberi oluyor?

Sanayi bölgesi olarak belirlenen yerler ile ilgili önceden haberi olan yatırımcı arsa topluyor mu?

Bu durumda gerçek üretim yapan ve ihtiyaç sahibi sanayiciler kaderlerine terk mi ediliyor?

NORM HABER yazarı Yasemin Güler yazısında, Soğuksu bölgesinde yapılması planlanan ve ''İleri Teknoloji sanayi bölgesi'' olarak duyurulan alanda inşaatların başladığını iddia etmiş.

Gazeteci Güler, önemli konulara değinmiş ve Kestel'deki tarım topraklarını devasa sanayi kuruluşlarıyla doldurmayı hedefleyen oluşumun Ankara'da büyük bir güce sahip olduğu belirtmiş.

Yazının linki: https://www.normhaber.com/yazar/yasemin-guler/soguksuda-insaatlar-baslamis-834571?fbclid=IwY2xjawFmEaBleHRuA2FlbQIxMAABHV_ytJKc_qBHSIuYNqczmn2l2oaWgxyFWPsWMggYZ6JTvj8eMpz0cUYO0A_aem_KP9HffDBxCfW1EXg9N0k-w

Bu bölgenin yapımına bir önceki Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açık bir şekilde karşı çıkmıştı. Kulislerde ise Aktaş'ın bu tutumundan dolayı İbrahim Burkay ile aralarının son derece gergin olduğu konuşuluyordu. Hatta bir başka iddiaya göre Aktaş'ın seçimi kaybetmesi için bir takım çalışmaların bile yapıldığı gelen kulis bilgileri arasında yerini aldı.

Şimdi ise yeni seçilen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e baskı oluşturulduğu yönünde iddialar gündeme geliyor.

Kestel sınırları içinde yer alan Soğuksu bölgesinde ki kurulması ve yapılması planlanan sanayi bölgesi için girişimler son sürat devam ediyor. Bursa'nın yeni bir sanayi bölgesine ihtiyacı var mı? Bu soruya birileri ''VAR'' diyor kimileri de gerek ''yok'' diyor.

Bursa'nın çoğunluğunun karşı çıktığı tartışma konusu ile ilgili, neden bir toplantı ve sunum ile şehir ikna edilmeye çalışılmıyor?

Bilimsel veriler mi? Yoksa kişisel veriler mi hesaplanıyor?

3 YIL ÖNCE KİM NE SÖYLEMİŞ?

Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya:

''Mevcut sanayi bölgelerindeki fabrikaların kapasitelerinin artırılması gerektiğini savunan Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya da "TEKNOSAB artık son olsun. Sanayi bölgelerimizdeki fabrikalarımızın kapasitelerini artırmamız, kolektif çalışmayı öğrenmemiz gerekiyor. Birlikte bir şeyler yapmayı becerebilirsek daha teknolojik, daha katma değerli üretim yapabiliriz.''

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay;

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay sanayi şehri olan Bursa'nın mevcut doluluk oranlarına bakarak ilave OSB'lere ihtiyacı olmadığını söyledi. "Bursa sanayiye doydu" diyen Türkay, özellikle tarım arazileri üzerine kurulacak sanayi bölgelerine kesinlikle karşı olduklarını belirtti. Türkay, "Sanayi bölgeleri hem kendisi hem de nüfus artışı ile kirlilik yaratıyor. Bunları ilime ve bilime dayanarak söylüyoruz" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş;

"Otoyol, hızlı tren gibi ulaşım imkanları ile şehrin potansiyeline paralel, çok yüksek sanayileşme iştahı olduğunu söylemem gerek. Göçe teşvik edecek projelerin devamı sonumuz olur. Sanayi ile şehrin kalkınmasına son vermeliyiz"

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak;

"Sanayi bölgesinin arsa fiyatları inanılmaz para kazandırıyor. Dolayısıyla sanayici yatırım yapmaktansa oradan arsa alıp satarak para kazanıyor. Böyle bir şey doğru değil. Sanayi bölgelerinde sanayi arsaları sanayicilere hiç satılmamalı. Kullanım hakkı verilmeli. Aksi halde fiyat artışları kontrol edilemez noktalara ulaşıyor. Bu taleplerin hepsine de sanayi arsası üretmek mümkün değil. Bursa bu anlamda sanayiye doydu."

EKOHABER GAZTESİ İSE YAKIN ZAMANDA ŞEHRİN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN GÖRÜŞ ALMIŞTI

Bursa yeni OSB'yi tartışıyor başlığı ile yayınlanan haberde Bursa Büyükşehir Belediye başkanı Mustafa Bozbey'de görüş vermişti.

g

Kent Anayasası netleşmeden doğru değil

Özellikle KOBİ OSB'lerle ilgili protokolden, bu konuda talebin olduğundan bana bahsettiler ve bu taleple ilgili çalışma yapılıp yapılmayacağını istemişler ama biz bunları bir bütün olarak düşünüyoruz. Özellikle de 1/100 binlik, Kent Anayasası dediğimiz plan çerçevesinde düşünüyoruz. Yeri de belki söylem olarak hazırdır ama ona bakmıyoruz biz. Biz şu anda bu kentin fay hatları nereden geçiyor, bu bir. İkincisi, bir deprem esnasında özellikle sıvılaşmanın çok yoğun olduğu bölgeler nereler. Bunları ortaya çıkaracağız, ona göre bir planlama yapacağız. İhtiyaç varsa zaten sanayi master planını yapacağız, turizm master planını yapacağız. Bunun gibi 5 tane master planlama yapacağız. O master planları da yine 1/100 binlik plana işleyeceğiz ve bir Kent Anayasası oluşturacağız, hedefimiz bu. Şu anda evet, onlar teklif etmiş olabilirler ama plan içerisinde bunları değerlendirmemiz lazım. Plan dışı herhangi bir uygulamayı doğru bulmuyoruz. Çünkü bu kentte herkesin temiz hava ve temiz suya ihtiyacı var. Bir de bu kentte herkesin bir yerden bir yere güvenli ve zamanında ulaşıma ihtiyacı var. Onun için planlamamız lazım.

Haberin linki: https://www.ekohaber.com.tr/bursa-yeni-osbyi-tartisiyor