2024.11.14 12:05 Son Güncellenme: 2024.11.19 11:59 - GÜNCEL
Türk Dünyası, ortak bir alfabe konusunda önemli bir anlaşmaya varırken, Türkiye'de Türk alfabesinin değişip değişmeyeceği merak konusu oldu. Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, bu soruya yanıt verdi.
Türk Dünyası, Ortak Türk Alfabesi konusunda önemli bir anlaşmaya vardı. 34 harften oluşan yeni alfabe, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından kabul edilirken, Türkiye'de de bu karar geniş bir tartışma başlattı. Merakla beklenen soruya ise Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Profesör Doktor Osman Mert yanıt verdi: "Türk alfabesi değişecek mi?" İşte detaylar...
Türk Dünyası ortak alfabe üzerinde uzlaşırken, Türkiye'de halkın aklındaki en büyük soru, Türk alfabesinin değişip değişmeyeceği oldu. Yeni Ortak Türk Alfabesi, TDT üyeleri tarafından kabul edilen 34 harften oluşuyor. Ancak Türkiye'nin bu alfabeyi kullanıp kullanmayacağı da merak konusu oldu.
Ortak Türk Alfabesi Nedir?
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, konuya dair önemli açıklamalarda bulundu. Mert, Ortak Türk Alfabesi'nin bir çerçeve alfabe olduğunu belirtti ve "Bu alfabe herhangi bir ülkenin kullanacağı bir alfabe değil, sadece Türk diliyle ilgili çalışmaların ortak bir temel çerçevesini oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
Türk Alfabesi Değişecek Mi?
Türk alfabesinin değişmeyeceğini vurgulayan Mert, şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye Cumhuriyeti 1928 yılından itibaren 29 harften oluşan alfabesini kullanmaya devam ediyor ve etmeye de devam edecek. Azerbaycan da kendi alfabesini kullanacak. Sadece Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da bazı değişiklikler olacak."
Ortak alfabenin Türkiye için herhangi bir zorunluluk teşkil etmediğini söyleyen Mert, Türkiye'deki alfabede 5 harfin yer almayacağını açıkladı. Bu harfler, sadece Türk lehçelerinde bulunan bazı sesleri yazmak için kullanılacak.
Yabancı Harflerin Kullanımı
TDK Başkanı Osman Mert, bu durumu daha iyi anlayabilmek için İngilizce örneği verdi: "Tıpkı İngilizce yazarken bizim alfabemizde bulunmayan W ve Q harflerini kullandığımız gibi, bu 5 harf de Türkiye Türkçesinde olmayan sesleri yazarken kullanılabilir." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin Alfabesi Değişmeyecek
Prof. Dr. Osman Mert'in açıklamaları, Türkiye Cumhuriyeti'nin 29 harften oluşan mevcut alfabesini değiştirmeyeceğini, sadece diğer Türk Cumhuriyetlerinde bazı alfabe düzenlemelerinin olacağını net bir şekilde ortaya koydu. Türk Dünyası'nın ortak alfabe kararı, sadece bir çerçeve alfabesi olarak kalacak ve her ülke kendi alfabesini kullanmaya devam edecek
Kaynak:Sosyalmedya/T24