Bursa
Çok Bulutlu
21.6°
tiviPORT

YENİŞEHİR'DE TARTIŞMALAR BİTMİYOR! DAVUT AYDIN ÖZEL'E SORDU!

2025.02.07 13:04 Son Güncellenme: 2025.02.07 20:37 - BURSA SİYASETİ

Davut Aydın kendisini hedef gösteren Ercan Özel'e sordu: "YESAŞ'ı satışa çıkaran sen değil misin?"

YENİŞEHİR'DE TARTIŞMALAR BİTMİYOR! DAVUT AYDIN ÖZEL'E SORDU!

Yenişehir Belediye Meclisi şubat ayı oturumunda önceki dönem belediye başkanı Davut Aydın'ın YESAŞ'a satın almak istediğini ve şirketin satışına asla izin vermeyeceklerini söyleyen Ercan Özel'e sert sözlerle yüklenen Davut Aydın, "Yenişehir ve Yenişehir Belediyesi adına en üzücü durum şudur ki Yenişehir Belediyesini, Satın alma ile rüçhan hakkı arasındaki farkı bilmeyen bir şahıs yönetiyor" dedi.

Yenişehir Belediye Meclisi'nde YESAŞ ile ilgili tartışmalar bitmiyor.

Belediye meclisinin şubat ayı oturumunda konuşan İYİ Partili Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, önceki dönem Belediye Başkanı Davut Aydın'ın, YESAŞ'ın Yenişehir Belediyesi'ne ait olan hisselerine talip olduğunu söyledi.

Özel, "Bizim YESAŞ'ı, Yenişehir Belediyesi'nin uhdesinden çıkarmamız mümkün değildir. YESAŞ'ın belediyeye ait olan hisseleri asla kişilere satılamaz. Buna müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Yenişehir Belediyesi eski Başkanı Davut Aydın'ın, YESAŞ'ın Yenişehir Belediyesi'ne ait olan 28 milyon 200 bin TL'lik yüzde 94.6 hissesini satın almak istediğini ileri süren Özel, Aydın'ın 2021 yılında YESAŞ'a sadece 2 kuruşluk hisse satın alarak ortak olduğunu, avukatı tarafından verilen dilekçeyi Meclis Üyelerine gösterdi. Özel, "YESAŞ'ın Yenişehir Belediyesi'ne ait olan tüm hisselerini satın almak ve YESAŞ'ı Belediye'den çıkartmak istediğine dair bir dilekçesi var" dedi.

Başkan Özel, "'Param hazır tüm hisselerini ben ödeyeyim ve satın alayım. YESAŞ benim olsun' diyor" ifadelerini kullandı. Birkaç aydır YESAŞ'ın marka değerine zarar verilmeye çalışıldığını fakat başarılı olunamadığını hatırlatan Başkan Ercan Özel, "Bu gelişmeler bize; YESAŞ'ın marka değerinin bilerek ve isteyerek düşürülmek istendiğinin, daha uygun fiyata satın almak için olduğunu düşündürdüğünü de söylemeden geçemeyeceğim" ifadelerini kullandı.

DAVUT AYDIN: "BECERİKSİZLİĞİNİ ÖRTMEK İÇİN YAPIYOR"

Özel'in açıklamalarının ardından basın açıklaması yaparak, iddialara yanıt veren Yenişehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Davut Aydın, "Son günlerde ismimi de dahil ederek YESAŞ üstünden algı operasyonu yapılmaktadır" dedi. Yenişehir Belediye Meclis toplantısında Belediye Başkanı tarafından kendi beceriksizliğini örtmek için ismi zikredilerek YESAŞ'ı satın almak istediği yönünde algı oluşturmak istendiğini anlatan Aydın, "YESAŞ satılmıyor ise benim ya da başka herhangi bir kişinin satın alması nasıl mümkün olabilir? Satılmayan bir şey alınabilir mi! Hele ki şirket hissesi gibi resmi işlem gerektiren bir şey nasıl alınabilir? YESAŞ'ı satılığa çıkaran, YESAŞ'ı satmak için ihale yapan Belediye Başkanı değil mi?" diye konuştu.

"YESAŞ'I SATIN ALMAK İSTEMEDİM"

Verdiği dilekçe ile YESAŞ'ı satın almak istemediğini, rüçhan hakkını kullanmak istediğini dile getiren Aydın, "Bununla ilgili davamı da sonuna kadar sürdüreceğim. Yenişehir Belediye Meclisinin dünkü toplantısında "Sermayesini yatırmayan ortakların yerine diğer ortakların rüçhan hakkını kullanması için Belediye Başkanına yetki verilmesi oylandı ve kabul edildi. Rüçhan hakkını kullanmak kötü bir şey ise Yenişehir Belediyesi niye böyle bir oylama yaptı ve karar aldı? Yenişehir Belediyesi rüçhan hakkını kullanırken iyi de ben kullanınca mı kötü oluyor?" dedi.

"İKİSİ ARADAKİ FARKI BİLE BİLMEYEN BİRİ YÖNETİYOR"

Ercan Özel'e yönelik sorular yönelten ve değerlendirmelerde bulunan Davut Aydın, "Yenişehir ve Yenişehir Belediyesi adına en üzücü durum şudur ki Yenişehir Belediyesini, Satın alma ile rüçhan hakkı arasındaki farkı bilmeyen bir şahıs yönetiyor. İsmimi de zikrederek "Davut Aydın 28 milyona YESAŞ'ı satın almak istiyor. Davut Aydın 28 milyonu nereden buldu?" diye Yenişehir halkını aleyhimde asılsız söylemlerle dolduranlar bu yaptıklarının bedelini elbette hukuk önünde ödeyeceklerdir. Belediye sermaye arttırımı için 28 milyon mu ödeyecek ki benim 28 milyon ödeyeceğimi söylüyorsunuz. Önemli olduğu için tekrar belirtmek isterim ki satılmayan hiçbir şey alınamaz. Ben de YESAŞ'ı satın almıyorum. Rüçhan hakkımı kullanıyorum. Üstelik rüçhan hakkımı kullanmak için dilekçeyi de 6-7 ay önce verdim" ifadelerini kullandı.

"USULSÜZ FATURALAR, ORTALIĞA SAÇILAN DEKONTLAR"

Davut Aydın sözlerini şöyle sürdürdü;

"Yenişehir Belediyesi'ni ve iştiraklerini usulsüz faturalar ile ortalığa saçılan dekontlarla zarara uğratanlar, sırf bu konu konuşulmasın diye ismimi öne atmaktadır. Ama gündem değiştirme amaçlı bu yaptıkları ile dahi sorumluluktan kurtulamayacaklardır. Hem şahsıma atılan iftiraların hem de ortalığa saçılan usulsüz fatura ve dekontların hesabını hukuk önünde soracağım. Lağım çukurunun içinden ismimi zikretmek, kimseyi o lağım çukurundan kurtaramaz. Bu şekilde ismimi zikrederek şahsımı da lağım çukuruna çekemezler. Yenişehir de herkes Davut Aydın'ın kim olduğunu, ne yaptığını iyi bilir. Benim YESAŞ'ı alacak 28 milyonum yok. verdiğim dilekçenin tek amacı da bu şahısların YESAŞ'ı başkalarına peşkeş çekmesini engellemek için verilmiştir. İsmimi, kendi pisliklerini kapatmak için kullananlara tavsiyem şudur ki, benimle uğraşmak yerine yaptıklarının hesabını vermek için çalışmaya başlasalar iyi olur. Bizim derdimiz Yenişehir, sevdamız Yenişehir'dir..."

RÜÇHAN HAKKI NEDİR?

Rüçhan hakkı, mevcut ortakların veya pay sahiplerinin, sermaye artırımı sırasında yeni ihraç edilen payları öncelikli olarak satın alma hakkıdır. Bu hak, ortakların şirket içindeki paylarını korumalarını sağlar ve genellikle anonim şirketlerde görülür.

Rüçhan Hakkının Temel Özellikleri:

1. Öncelik Hakkı: Mevcut ortaklar, dışarıdan yatırımcılara sunulmadan önce yeni payları belirlenen süre içinde alma hakkına sahiptir.

2. Amaç: Şirketin sermaye artırımında mevcut ortakların paylarını koruması ve dışarıdan gelecek müdahaleleri sınırlaması amaçlanır.

3. Devredilebilirlik: Rüçhan hakkı genellikle borsada satılabilir, yani ortaklar bu hakkı kullanmak zorunda değildir; başkalarına devredebilirler.

4. Sınırlamalar: Ana sözleşme veya genel kurul kararıyla bu hak sınırlandırılabilir veya tamamen kaldırılabilir.

Özellikle borsaya açık şirketlerde, rüçhan hakkı belirli bir süre içinde kullanılmazsa, yeni hisseler genellikle halka arz edilir. Bu da ortakların şirketteki paylarının seyrelmesine neden olabilir.